Този сайт е прототип в много ранна фаза на развитие. Предстоят много промени по дизайна, структурата и функционалността. Информацията в този сайт е събрана от публично достъпни източници като официалната страница на Народното събрание. Може да следите или да се включите в разработването на сайта от тук. Посетете нашата страница за често задавани въпроси за допълнителна информация.
Предходно заседание Следващо заседание

2009-07-14

Председателствали: временният председател Андрей Пантев и председателят Цецка Цачева

(На председателската банка заема мястото си най-възрастният народен представител от Четиридесет и първото Обикновено Народно събрание господин Андрей Пантев.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ (звъни): Съгласно предварителното споразумение това историческо заседание се предава едновременно по Българската национална телевизия и Българското национално радио.
Започвам моето обръщение и прося извинение, че съм седнал, но такава е традицията.
Почитаеми господин президент, Ваши Светейшества, Ваши Превъзходителства! 
Използвам това обръщение и за нещо друго: днес е 14 юли, националният празник на една страна, която има исторически приоритет в развитието на политическа демокрация в света. Една значителна част от моделирането и развитието на модерния свят се дължи на идеите на французите. Да им честитим този празник и се надяваме, че в някои отношения цялото човечество е френско!
Господа министри и най-вече народни избраници! Намираме се в особена зала, събрани по особен повод и сме в особено душевно и духовно състояние. Тази зала е наречена още от Захари Стоянов свещена. Още тогава, когато в старопрестолния ни град Велико Търново преди 130 години се бяха събрали избраници и представители, те изпитваха онези тревоги и надежди, някои от които се сбъднаха като тревоги, а някои като надежди не се сбъднаха.
Тази зала, колкото и свята да е тя, преживява различни епизоди от българската социално-политическа история. Имало е случаи на безумни решения, придружавани с аплодисменти и викове „Ура!”, имало е изрази на противен водевилен единодушен вот, представящ се за народно представителство, но е имало опиянение, имало е позитиви, имало е съзидание. Така че в тази зала, в която сега почтително сте седнали, минава като на филмова лента цялата българска политическа история с нейните крушения и триумфи, с нейните разочарования и победи. Може всичко да се е случвало, дами и господа, в тази зала остава един-единствен факт – парламентът легитимира законовите рамки на държавата и нацията. И в това отношение ние можем да се чувстваме силно поласкани – не казвам горди, защото гордостта е лош съветник – от самото ни присъствие в тази зала. 
Много от онези несъстояли се чудеса, които са обещавани тук, все още стоят напред. Има обаче една константна величина и тя е нашето Народно събрание. Дори и тогава, когато сте, или сме, или съм обект на упреци, дори и негодувание, недоволството от парламента, дами и господа, фактически косвено потвърждава неговата значимост. И това е голям товар върху всички нас.
Тук, разбира се, трябва да поздравим онези, които са мнозинство в това Народно събрание, които спечелиха толкова хубава победа. Ние ви уверяваме, че нямаме никакъв интерес и мисля, че няма човек, който да има интерес от провала на това управление. Напротив, ние ще ви подкрепяме дори и с аплодисменти тогава, когато правите нещо, което или обещано е, или съвпада с нашето виждане за напредък на българския народ. 
Поне по две причини - вашият тъй бляскав изборен резултат и обстоятелството, че нашето отечество е изморено от реверсии, от чупки, от отклонения, такъв трябва да бъде и нашият имидж пред очите на света.
Една нова дума, почти магическа, вече влиза в нашия политически речник. И прави чест на господин президента, че той е един от първите, който я въведе и употребява. Думата е приемственост. 
Приемственост. Често пъти се питам какво тръгна накриво в нашата национална съдба? Защо загубихме ХХ век след тъй бляскаво начало в началото на същия век? Има много елементарни обяснения: съюзници-разбойници, самоцелна злоба към българската изключителност, договорите в Берлин и Ньой, разговорите в Ялта и Малта. Но нито един от тези отговори не съдържа себеукор и онова тъжно обстоятелство, че най-сетне липсата на приемственост – разбирай - едно поколение, партия, институция, режим, философия, идеология, която идва на власт, за да потвърди своя триумф, разрушава онова позитивно, което вече е създадено.
В този смисъл аз се обръщам към онези, които се смятат победени в тази зала, а аз съм част от това цяло: по някой път, дами и господа, поражението облагородява повече. Поражението съживява повече, поражението регенерира повече. В крайна сметка повечето от човечеството се състои от победени, а не от победители. Има съзидателни поражения. Ако в случая го употребяваме за партия или за формация, същото се отнася и за нашата национална участ. Докато не разберем интимната същност на нашето поражение, без да търсим странични вещици, дотогава ще имаме вечното угнетение, че нещо се е случило, което не заслужаваме. 
Но затова ли ще говорим в този ден? В този ден, в това присъствие ние нямаме никакви основания да се оплакваме, че сме българи. Всичко мина про леге артис, всичко мина с една не много изискана, но лоялна партийно-политическа борба. (Реплика отдясно.)
Изключенията потвърждават правилото.
Това означава, дами и господа, че вече значимостта на една страна, държава, нация не се маркира и не се индикира с територии, с пристанища, с договори, дори и с тръбопроводни канали. Тя се индикира със способността на едно представителство като вашето, нашето, моето да отдели хубав живот на обикновения човек. Човекът трябва да стои като основен обект в нашата законодателна дейност, политика и поведение. Иначе ще възпроизведем онези отблъскващи контрасти – социални, които не са ни донесли нищо преди.
Понеже говорим за контрасти и понеже говорим за приемственост, има приемственост и в пороците, дами и господа. Има приемственост и в злото. Не такава приемственост имах предвид, когато говорих, посочвайки господин президента. Ако отново започнем да си прехвърляме злобни шегички по площади и улици, ако отново се замеряме с костите на нашите прадеди – това беше изпробвано и до нищо не доведе. И знайте, че когато хвърляте кокал на свой мъченик, оттам може би ще полети не по-малко достоен мъченически и геройски кокал, колкото и грозна да е тази дума.
В София има улици, кръстени на политически дейци, които са изповядвали точно противоположна до свирепост политика. Нещо повече, те са се ненавиждали на лична основа, битово, но потомството е решило, че те са заслужили за отечеството и днес ние тачим тези имена, а може би и на небето те са се съединили и ни гледат с укор и съжаление, че са създали такава омраза, която подлежи на трансплантация и на употреба в началото на ХХІ век. 
Често срещам една дума във вашия и моя словесен речник – криза. Кризата не е алиби, кризата не е извинение, ако се влоши животът на обикновените хора. Но има и нещо друго, което само за минута искам да ви кажа: често пъти излизането от една криза, по-точно методиката на излизането от една криза – финансова, стопанска, икономическа и пр., може да бъде по-опасна отколкото влизането като социално-политически ефект. Защото изходи от една финансова криза, политическа криза и пр. има разни. Да се надяваме, че няма да бъде онази, която ще се окаже по-опасна от самото влизане в кризата.
Така, спазвайки регламента на това предварително мое приоритетно слово, за жалост дължащо се само на моето кръщелно свидетелство, ви пожелавам да помните, че политиката не решава проблеми. Политиката предотвратява проблеми. Не чакайте да се случи нещо и след това да започнете да се справяте с него. С нашето законодателство, с поведението на нашите министри ние трябва да предотвратим нещо да не се случи, а не след това да се справяме с него.
Всички ви гледат в този час – едни с отегчение, други с ненавист, трети с надежда, особено победилите в тази кампания. Те очакват много от вас и никой няма да ви попречи, ако сте способни да го направите.
Но понеже тук непрекъснато ме питаха какво да пожелая на младите – на техните години аз съм имал други амбиции, други цели и съм преследвал други стойности. Но ще им кажа, перефразирайки една друга скромна моя идея – че лесно се служи на велико отечество, лесно се служи на отечество във възход, много трудно, мъчително и саможертвено е да се служи на отечество в беда или на отечество в развитие. Затова бъдете добри – това вече се отнася за всички, поздравявайте се любезно в кулоарите, пийте кафе заедно, не бъдете мили един към друг само когато сте в командировка в чужбина, ръкувайте се с политическия си опонент, особено ако ви е приятел, дори и наоколо да се навърта партийният ви бос. 
Бъдете добри! Аз ви пожелавам, искрено ви пожелавам удовлетворение след тези четири години, а на някои от вас може би да се изправят на това място и в този стол, макар и временно, с тъжния приоритет на моите коси и на моето присъствие единствено като възрастова група.
Вие не забелязахте, дами и господа, но аз завърших. (Бурни продължителни ръкопляскания.)
Сега настъпва най-вълнуващият момент – полагане на клетва. Пожелавам за пръв и последен път да произнасяте думи, казани от някой друг, освен ако не полагате и следваща клетва в следващо Народно събрание. Моля станете и повтаряйте след мен. (Всички стават и повтарят клетвените думи.)
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”
Поздравления! (Ръкопляскания. В залата звучи химнът на Република България, звучи химнът на Европейския съюз. Бурни и продължителни ръкопляскания.)
Смея ли да напомня, че пред вас един клетвен лист краси вашата папка? Надявам се да го подпишете и да го предадете на квесторите. 
Сега започваме деловата представителна част, където трябва да дадем думата съответно на представителите на различните политически партии и формации, които присъстват.
Със задоволство и почит предоставям думата на представителя на политическа партия ГЕРБ. (Ръкопляскания.) 
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаеми господин президент, Ваше Светейшество, уважаеми господин министър-председател на Република България, уважаеми господа министри, Ваши Превъзходителства, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми гости, уважаеми господин Борисов, уважаеми граждани на Република България! Днес ние откриваме една нова страница в историята на България. Това може да бъде казано при откриването на всеки пореден български парламент. Това може да бъде казано, но в този момент то има особено дълбок и верен смисъл, защото само преди дни повече от 2 млн. български граждани поискаха по ясен и категоричен начин за новото управление на страната. Ако промяната винаги е част от развитието, то с нашата работа оттук нататък ние трябва да дадем на обществото нещо повече от това, което е получавало досега – не само нови лица в политиката и управлението, но и добре работещи институции в държавата; не само освободени от корупционни мрежи институции, но и по-бързо решаване проблемите на държавата и на обществото; не само добро и прозрачно управление, но и ясни перспективи за развитие на държавата и всеки гражданин.
В последните 20 години, в които се извършваше демократизацията на обществото и се поставяха основите на свободното икономическо развитие, българското общество често губеше ясната посока на пътя си. Обявените национални цели се подменяха с конкретни политически и лични интереси. Отказът от партийните принципи, бе оправдаван с цели, които се използваха като параван за политическо оцеляване и облагодетелстване. Това, което видяхме с очите си, не съответстваше на това, което чувахме от властта. Подменихме законите с невидими схеми, които привидно ги заобикалят, без да ги нарушават, за да пълнят партийни и лични каси. Това доведе до загуба на обществено доверие към властта, към партиите, към парламента, към демокрацията. Затова на 5 юли българските граждани гласуваха всички лоши практики на управление и политики досега да бъдат прекратени. 
Политическата мисия на ГЕРБ в Четиридесет и първото Народно събрание е да покаже, че негативните политически и обществени процеси могат да бъдат повлияни от партия и личности, които имат непоколебима воля за нова политика.
От името на ГЕРБ и нейните представители в Четиридесет и първото Народно събрание на България мога да заявя, че полученото доверие е заслужено и ще бъде оправдано с активна работа в няколко основни посоки. Те ще бъдат реализирани успоредно и отразяват разбирането ни за промяна, от която се нуждае обществото. Ще гарантираме прозрачност за работата на предишните правителства и бъдещото правителство. Няма да позволим да има политически чадър на нито една партия или личност, които са нарушавали, нарушават законите и са работили не в национален интерес.
Ще продължим по трудния и дълъг път да прекъснем тези видими и невидими схеми, които опасват отношенията между властта, икономиката, престъпността, които в една бедна страна правят незаслужено богати определени хора. Всеки случай или дори опит за заобикаляне или нарушаване на закона ще бъде разкриван и санкциониран. Така ще поставим на дневен ред борбата с корупцията и организираната престъпност и ще възстановим принципите, които могат да гарантират справедливостта в обществото и вярата в нея.
Днес всички ние се нуждаем от нещо повече – необходимо е категорично, без колебания и компромиси да продължим по пътя на европейското развитие на България и да върнем уважението на европейските институции.
Посоката на европейско развитие на страната ни означава да направим държавата ни модерно устроена, работеща за своите граждани, уважавана от своите партньори и най-после добър пример за останалите.
За да успеем да реализираме политическите си цели и европейското развитие на страната, са необходими бързи, спешни и компетентни мерки за преодоляване на кризата и облекчаване на негативните й последици за гражданите, за бизнеса, и за икономиката. Това означава спиране източване на държавата и бърза актуализация на държавния бюджет. За да променим държавата и обществото, ние трябва да започнем от нас самите – народните избраници. Затова от днес нататък ще трябва да поставим по нов начин изискванията към парламентарната ни дейност – да бъдем пример за гражданите със своя труд и отговорност. Промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, намаляване броя на парламентарните комисии и оптимизирането на администрацията са първите ни мерки. След тези първи парламентарни мерки ще насочим усилията си към законодателна дейност, която да гарантира провеждането на реформи в тези публични сфери, в които има значимо натрупано напрежение и проблеми.
Преди да пристъпим към реализиране на основните си политически приоритети, ще трябва да формираме и ново правителство. Ние получихме високо обществено доверие и днес имаме 116 народни представители. Формално те не са достатъчни, за да имаме гарантирано мнозинство и стабилно управление, но точно този факт може да се окаже нашият шанс да реализираме един нов тип управление. 
Ние в ГЕРБ определяме формулата на своето правителство като политически проект за европейско развитие на България, който политическите партньори и другите политически сили в 41-ото Народно събрание могат да подкрепят в името на националните интереси и в съответствие с волята на българските избиратели. Този проект ще гарантира успешното икономическо развитие на страната, връщането на доверието на евроатлантическите ни партньори и на всички български граждани. Успехът на реализирането му ще зависи от одобрението и подкрепата на гражданското общество в лицето на гражданските и съсловните организации. 
Първо ще проведем открити консултации за парламентарните групи на партии и коалиции в 41-ото Народно събрание, които са най-близо до нашите десноцентристки принципи. На тях ще предложим политическа подкрепа за нашето правителство и парламентарно сътрудничество за реализиране на основните управленски приоритети. Това, което искаме да постигнем, е сътрудничество и подкрепа на принципна политическа основа, а не коалиционно договаряне на постове срещу парламентарна подкрепа. Затова започваме консултации с политическите сили в 41-ото Народно събрание. Те ще бъдат публични, прозрачни за обществеността, за да бъдат честни. Ние няма какво да крием. Ще уточняваме принципи и приоритети, а не постове. 
През следващите дни ще представим за обсъждане меморандум за политическо партньорство и подкрепа за новото управление, който може да бъде приет от всички парламентарни групи и партии, които не са участвали в предишното управление. Той може да бъде подкрепен и от депутати от други политически сили. Нашето разбиране за това сътрудничество е, че то трябва да има политически характер и да се реализира на парламентарно ниво. 
Преди да влезем в тази сграда, ние от ГЕРБ три години бяхме опозиция. Извънпарламентарната опозиционност е трудна и с ограничени средства на въздействие. Но въпреки това, въпреки отказа на управляващите да се съобразят с мнението ни, ние бяхме чути от над 1 млн. и 600 хил. български граждани. Затова днес ние отговорно казваме, че се нуждаем от честна и националноотговорна опозиция и сме готови да се вслушаме в гласа й във всеки един момент, в който тя идва с мисъл за общо добро, а не като политическа пречка.
Време е за работа, уважаеми колеги! Да докажем, че България може! 
Пожелавам успех на Четиридесет и първото Народно събрание! Благодаря. (Продължителни ръкопляскания от центъра и дясно.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: А сега с непроменена симпатия предоставям думата на председателя на втората по обем и значимост група в българския парламент господин Сергей Станишев. (Ръкопляскания от КБ.)
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ (КБ): Уважаеми господин президент, уважаеми господин председател на Народното събрание, уважаеми дами и господа министри, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства, уважаеми народни представители, уважаеми гости, в това число ще се обърна към бъдещия министър-председател! Преди всичко от името на Парламентарната група на Коалиция за България искам да поздравя всички новоизбрани народни представители в 41-ото Народно събрание! Трябва да сме с ясното съзнание, че всеки един от нас получи кредит на доверие и сме длъжни да го оправдаем, да си върнем дълга с лихвите, както се казва. 
Изборите отминаха, надявам се с тях да отминат предизборните страсти и емоции. Затова пожелавам на всички народни представители да работим с кураж, отговорност, енергия и добронамереност в името на благоденствието и просперитета на Република България и на хората в нашата страна. 
Българската социалистическа партия и Коалиция за България приемат с уважение тежката дума на българските избиратели, тяхното желание за промяна, техните очаквания за развитието на страната. 
Поздравявам новото парламентарно мнозинство и искрено се надявам представителите му в Народното събрание, бъдещите министри и хората, които ще бъдат в изпълнителната власт, да са успешни. Казвам го искрено, защото е важно това да се случи в името на държавата, на всички български граждани. Защото високите очаквания и доверие означават и много тежка отговорност за всички действия и за резултатите. Кръстът на управлението е тежък. Той е много по-тежък, отколкото изглежда, когато си в опозиция. Пожелавам на мнозинството да оправдае доверието на хората, да отговори на техните очаквания. 
По волята на българските избиратели Коалиция за България е опозиция в този парламент. За мен е чест да бъда председател на такава парламентарна група, съставена от ярки личности – хора, които са доказали своята способност да отстояват своите политически и граждански позиции, своите убеждения, които са доказали своя професионализъм. 
Коалиция за България няма да бъде самоцелна опозиция. Ние ще се водим от нашето разбиране за националните интереси и тези – на гражданите. Ще бъдем силна, активна, предвидима и компетентна опозиция, която ще предлага и алтернативни решения, когато смятаме, че предложенията на мнозинството не са най-доброто. 
Бих споделил пред вас и своеобразен кодекс на поведение на Коалиция за България в този парламент. Повярвайте, ще подкрепим всяко полезно решение, което е в интерес на страната и на гражданите. Ще търсим надпартиен консенсус в името на европейската интеграция и отстояването на националните интереси, ще работим за запазването на финансовата стабилност и валутните резерви на страната, ще работим активно за гаранциите за валутния борд при фиксиран курс на националната валута, което има пряко отношение към състоянието на доходите на всеки един български гражданин. Ще работим и за по-бързото присъединяване на България към европейския валутен механизъм на основата на ясните критерии, които съществуват. Ще подкрепим всяка инициатива и действия, за да се привличат в България инвестиции, за да продължим това, което се постигна през последните четири години – повече от 24 милиарда евро инвестиции. Ще подкрепяме всяка инициатива за още по-ефективната работа по усвояването на европейските фондове. Искам да припомня, че и за последните години България получи много реални средства, които бяха разплатени – стигнаха до българските земеделски производители, до българските общини, до българските фирми и неправителствени организации. Ще подкрепяме продължаването, при това ускоряването на съдебната реформа за постигане на справедливо и ефективно правораздаване в нашата страна – това, което много очакват и българските граждани. Ще подкрепяме всяко действие на властта за постигане на по-високи стандарти на живот, доходи и социална защитеност, както и продължаване на процеса на развитие на децентрализация на българските общини и тяхното укрепване. Защото истинските, ежедневните проблеми на хората се решават в и от общините, от местната власт.
Искам да припомня, че именно предишното Народно събрание прие конституционни промени, които разширяват правата и отговорностите на българските общини и се надявам този процес да продължи. Ще подкрепим основния принцип на всяка развита европейска демокрация - принципа на приемственост и развитие на постигнатото, и ще очакваме управляващото мнозинство да е на нивото на европейските стандарти на поведение: уважението към всеки компетентен професионалист независимо от неговите политически убеждения.
Коалиция за България ще бъде непримирима към всяко решение, което поставя под риск финансовата стабилност, валутния борд, спестяванията и доходите на българските граждани. Ще се противопоставяме неотклонно на обезценяването или разпродажбата на държавната собственост. Ще се борим, ако се направи опит, тежестите от икономическата криза да се решават за сметка на обикновените хора. Ще отстояваме с всички демократични средства постигнатите през последните четири години социални придобивки на българските граждани – стабилния растеж на минималната работна заплата, на пенсиите, натрупаните средства в Сребърния фонд, гарантирането на най-дългото в Европейския съюз майчинство, безплатните учебници и много други неща, които ежедневно създават по-висок стандарт и гаранции за хората на страната. 
Ще опонираме компетентно на самоцелни експерименти в работата с европейските фондове. Трябва да призная, че смятам за грешка заявеното намерение за премахване на създадения през последната година ефективен механизъм за контрол, координация и комуникация в дейностите по оперативните програми, който ръководеше заместник министър-председателят.
Ще се противопоставим на замразяването на важни инфраструктурни проекти, които са съществени за икономическото развитие на България, в това число в енергийната област.
Надявам се да не се стигне до възстановяване на една практика, характерна за периода от 1997 до 2001 г., за селективно отношение към различни български общини. Ако това се случи, ще бъдем гарант това да не се повтаря. (Шум и смях от ГЕРБ и Синята коалиция.) 
Няма да приемем спрямо ключови структури в държавната администрация да се подхожда реваншистки. И няма да позволим да бъде разклатено тяхното нормално функциониране. За четири години не допуснахме политически чистки в която и да е институция. (Силен шум и реплики от мнозинството.) 
Недопустимо е да се подменят доказани професионалисти с партийни назначения. Убеден съм, че нито един управляващ не може да е успешен, ако си позволи да загърби опита и професионализма. Ще се противопоставим на всеки опит за политически репресии и на връщане на страната към омразата и безсмислената конфронтация.
Непосредствено преди изборите за Народното събрание прочетох социологическо изследване, според което над 60% от българите смятат, че икономическата криза ще приключи след обявяването на резултатите от тях. Поне в тази зала всички би трябвало кристално да си даваме сметка, че това е заблуда. Кризата няма да свърши тези дни от само себе си. Тя не е функция на това кой управлява.
Пожелавам на мнозинството час по-скоро да предложи допълнителни, ефективни и справедливи мерки за противодействие на нейното развитие и въздействие върху българската икономика, доходите и заетостта.
Като пожелавам успех на мнозинството, го казвам с ясното съзнание за състоянието на българската държава и нейната икономика днес. Именно затова и занапред няма да приема фалшивата теза, че оставяме страната едва ли не пред колапс.
Уважаеми госпожи и господа, новото правителство получава стабилно функциониращи системи, получава добра финансова и икономическа основа, върху която може да се надгражда. През целия управленски мандат това правителство води благоразумна фискална политика. Този факт няма как да бъде отречен дори от най-големите недоброжелатели. Висока оценка тази политика получи от Международния валутен фонд, Европейската комисия, другите партньори, в това число от Световната банка, която награди министър Орешарски с титлата „Реформатор на годината” през 2008 г.
В периода на бърз икономически растеж и кредитен бум ние реализирахме положителни бюджетни салда в размер на три и повече процента от брутния вътрешен продукт. Това ни позволи да укрепим макроикономическото равновесие, да натрупаме фискални резерви и да посрещнем по-спокойно трудните времена на негативни влияния на глобалната икономическа криза, която започна през есента на миналата година.
Искам да припомня, че заварихме фискален резерв от 4,5 млрд. лв. в 2005 г. Днес, към днешна дата, той е близо 8 млрд. лв.
В същото време погасихме предсрочно външен дълг на страната в общ размер на 2 млрд. 300 млн. лв. изцяло за сметка на фискалните резерви. Ако не бяхме извършили тези погасявания, фискалният резерв щеше да бъде по-голям със същата сума – 2 млрд. 300 млн. лв. 
В края на предходната година изкупихме обратно глобални облигации по българския външен дълг за 300 млн. лв. в единствения период, когато техните цени паднаха под номиналната им стойност.
Бюджетната 2009 г. е най-трудната през последните години, няма съмнение. Причината за това обаче не е в политическия, а в икономическия цикъл. Безпрецедентната глобална криза доведе до предфалитно състояние някои от нашите европейски партньори. Те прибягват до привличане на огромни по размери външни заеми от Европейската комисия и Международния валутен фонд: 20 млрд. евро за Унгария и Румъния, 8 млрд. евро за Латвия. През тази година се очакват внушителни бюджетни дефицити в почти всички страни членки. По оценки на Европейската комисия 21 от 27 те страни членки ще приключат с бюджетни дефицити от над 3% от брутния вътрешен продукт.
На фона на тази обща европейска картина нашата фискална политика не само доведе до осезаемо смекчаване на негативните ефекти от кризата, но и предпази от бюджетен дефицит до средата на годината. Искам да заявя много ясно: и днес бюджетът е на излишък.
Вече се чуха обвинения за увеличени бюджетни разходи преди изборите. Моля ви, уважаеми дами и господа, посочете кое българско правителство в нашата нова история или кое европейско правителство е налагало рестрикции непосредствено преди старта на предизборната кампания, ограничаване на административно-управленските разходи и стопиране на предвидената индексация на работните заплати в публичния сектор, при това след като още в началото на годината свихме с 10% всички бюджетни разходи?! Едва след като дадете подходящи примери, можете да продължите да разказвате за първия плик от популярния политически анекдот. 
Уважаеми дами и господа, убеден съм, че сме в ситуация, когато е нужно национално съгласие по най-важните приоритети за страната. Готови сме да работим за постигане на такова съгласие в интерес на всички хора в България. Промяната в Република България е неотменима. 
Последните четири години сложиха основите на европейското развитие на нашата родина като пълноправен член на Европейския съюз. Убеден съм, че българските граждани ще оценят постигнатото от перспективата на времето. 
РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Те го оцениха.
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ (КБ): Защото извършената работа е била в техен интерес и в тяхна полза. И не от дежурна куртоазия и не заради парламентарния етикет отново и искрено пожелавам успех на новото парламентарно мнозинство и на новото правителство. Защото това е важно за България. Благодаря за вниманието. (Ръкопляскания от КБ.) 
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Понеже виждам много одухотворени лица тук, много изискани фигури, позволявам си превантивната бележка: да не се внасят поне в този тържествен миг стадионни обноски, изрази и междуметия в тази тържествена зала, особено когато се произнася цивилизована реч, която може да не споделяте, но не може с подвиквания да повишавате по този начин имиджа на народния представител.
Сега давам дума на представителя на Движението за права и свободи господин Лютви Местан. Моля.
ЛЮТВИ МЕСТАН (ДПС): Уважаеми господин председател, уважаеми господин президент, уважаеми госпожи и господа министри, Ваши Светейшества, Ваши Превъзходителства, уважаеми представители на съдебната власт, уважаеми господин омбудсман на Република България, уважаеми гости, уважаеми госпожи и господа народни представители! Изборите са очарованието на демокрацията, защото определят, ще рече понякога сменят субекта на властта. Това безусловно е участ на всеки участник в политическия процес. Ние в Движението за права и свободи сме наясно, че стремежът към властта е естествено състояние на самата власт – не е естествено състояние на политическия субект. За нас не е драма да бъдем в опозиция. Нашата политическа зрялост се измерва и в безусловното приемане на ролята, която ни отрежда избирателят. 
Въпросът, уважаеми госпожи и господа, е дали четем вярно вота на избирателя от 5 юли и каква роля отрежда той собствено на Движението за права и свободи. ДПС не загуби изборите, а ги печели с безпрецедентен за съуправляваща партия ръст от 31%. 
Що се отнася до ГЕРБ, избирателят посочи ГЕРБ като първа политическа сила и поиска тази партия да управлява, самостоятелно или в коалиция – ще узнаем до дни. Ние оставаме верни на разбирането, заявено още преди изборите, че успешно управление в условия на световна криза е възможно само ако се използва потенциалът на цялата нация. 
Страната се нуждае от конкретни антикризисни мерки за смекчаване на неизбежните негативни ефекти на кризата и за бърз изход от нея. Като конструктивна опозиция ще участваме с идеи и експертен потенциал. Въпросът е дали новите управляващи имат такава програма.
Да свалим БСП и ДПС от власт е стратегия за печелене на избори, а не програма за управление. Дори този принцип впоследствие да се трансформира в оправдателна схема за тежкото наследство, той не може дълго да скрива отсъствието на същностна управленска програма, съдържанието на която, уважаеми госпожи и господа, ще определи окончателното ни отношение. От нас не може да очаквате нито съглашателство, нито самоцелна деструкция, защото отдавна сме превърнали в принцип примата на националния интерес и защото представяме волята на 610 хил. 521 пълноправни български граждани, подкрепили определена политика на ДПС, която ще отстояваме. Шестстотин и десет хиляди петстотин двадесет и един подкрепиха Движението за права и свободи въпреки безпрецедентната антиДПС кампания, която на моменти преминаваше в истерия. Ние със сигурност не сме безгрешни, но ако даже част от многото смъртни грехове, в които ни обвинихте, бяха основателни, нямаше да получим такава, ще повторя, безпрецедентна, мощна подкрепа. 
Нека припомня, от 2001 г., когато имахме около 340 хил. гласа, до 5 юли 2009 г. ДПС разширява доверието в себе си с цели 75%. Този ръст е феноменален и тежестта на феномена е не само в номиналните стойности на вота, а и в други две характеристики. Първо, разширена география – в сравнение с 2001 г. имаме народни представители от Сливен, Смолян, София област, забележете, Велико Търново, Стара Загора. Второ, това не би могло да се случи без разширена основа, в смисъл на етноконфесионално многообразие на вота. Тези факти са непреодолими от каквато и да е политическа риторика и обричат на провал опита да се заличи 20 годишният принос на Движението за права и свободи. 
Тук естествено нямаме предвид ролята ни за избиране на едни или други органи или пък при сформирането на мнозинства. Отварям скоба: ще подминем с горчива ирония за наша собствена сметка парадокса, че ДПС е необходима и желана политическа сила, когато някой се нуждае от власт, и удобен виновник, когато властта е загубена или ДПС подкрепата вече не е нужна поради изчерпаност на мандатите. Разбира се, преди всичко имаме предвид, че Движението за права и свободи отстояваше и като опозиция, участвайки при вземането на много непопулярни решения, и като съуправляваща политическа сила евроатлантическата ориентация на България и ничия политическа враждебност не може да снеме този факт от партийната ни биография. 
Всъщност езикът на омразата и на враждебността са не по-малко сериозно предизвикателство пред българската политика, дори в сравнение с икономическата криза. 
Пред Четиридесет и първото Народно събрание стои огромната отговорност да не се допусне враждебният език да се превърне в политическа норма. Ние може да не сме съгласни един с друг – това не просто е допустимо, при определени условия това е задължително. Несъгласието е естествена политическа категория, но не и враждебността. Враждебността вече стои извън полето на демократичното.
Затова, уважаеми господин президент, точно в този тържествен ден се обръщам към Вас като към институционална еманация на българската нация, за да споделя убедеността ни, че демократичният просперитет на Република България не може да има по-солидна база от функционалния интегритет на българското общество. Продуктивността на този интегритет не може насилствено да се аналогизира с реставрирани модели на показна представителност на близки до властовата конюнктура отделни лица. 
Над 600 хил. български граждани искат друго – искат реална интеграция на всички, а не просто някой и друг министър или депутат, заместник-министър или областен управител. Това вече сме го гледали.
Уважаеми госпожи и господа, отношението към вота за ДПС е фундаментално важен проблем за нормалното функциониране на българската демокрация, първо, и второ, мерило за демократичната култура на политическия субект. Шестстотин и десет хиляди петстотин двадесет и един български граждани, гласоподаватели на ДПС, са част от българския народ. Дали ги приемаме като интегрална част зависи преди всичко от това дали приемаме вота им за равнозначен на вота, даден за другите партии. Ако възприемем този вот като по-особен и по тази причина неравностоен, означава да приемем за неравностоен самия гражданин, да определим като неравностойно конституционното му право да избира. Този въпрос наистина е фундаментално важен, защото няма силна държава с разединено общество въпреки мегапретенциите на лидерите. 
Движението за права и свободи ще подкрепи всички правилни мерки за изход от кризата, като предостави и идейния, и експертния си потенциал. Същевременно ще бъдем с недвусмислен парламентарен профил и няма да позволим в поведението ни на политическа сила управляващите да четат оправдание за евентуални свои несполуки. Това все още не означава, че ви желаем неуспеха. Тъкмо обратното, дано успеете. На добър час на Четиридесет и първото Народно събрание! (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Сега предоставям думата на представителя на политическа партия Атака. Моля, заповядайте.
 (Народният представител Волен Сидеров целува ръка на патриарх Максим. Ръкопляскания.)
ВОЛЕН СИДЕРОВ (Атака): Ваше Светейшество! Дами и господа народни представители, дами и господа дипломати, дами и господа журналисти!
Искам да започна своето слово с една бележка към Вас, господин председателстващ – Вие сте просто човекът, който открива това заседание! Нямате право да отправяте бележки към народното представителство за това как то да се държи. Повярвайте, народът е гласувал доверие и ние можем да реагираме така, както реагираме, и ще го правим и занапред!
Колкото и да Ви се иска, господин председателстващ, Народното събрание да бъде един евтин водевил, в който ние всички да пърхаме като в комедия на Чаплин, с изкуствено закачени крилца, да се прегръщаме, да пием кафета и да се лигавим, казано разговорно, аз Ви казвам, че този парламент няма да бъде такъв.
Политиката не е водевил! Политиката е сурово, жестоко занимание и ние не трябва да превръщаме тук тази зала в кръжок за художествена самодейност. Вие ще поискате още малко да говорим в мерена реч след малко. 
Вие представихте нещата така, сякаш всичко върви по мед и масло в България. Досега управлявалите се изказаха по такъв начин все едно са издигнали и са въздигнали България до невиждани висоти. Така ли е в реалност, дами и господа? Не, не, и пак не! Защото българският народ не е въздигнат на висотата, на която той заслужава. Защото управлението на БСП, на ДПС, и, слава Богу, вече неприсъстващата в тази зала брокерска група НДСВ доведе българския народ до повече страдания и до по-тежко положение. Това е реалната фактология.
Ако искате, мога и в мерена реч да Ви я кажа, но аз ще говоря това, което е, което е реално. Така ще бъде и занапред в Четиридесет и първото Народно събрание!
Не чух нито дума от управлявалите досега, нито елемент на покаяние, нито елемент, нито нотка на самооценка за някаква грешка. Напротив, господин Станишев, който беше министър-председател, се изказа назидателно. Той още малко и започна да ни се кара тук за това как да се държим.
Господин Станишев, годината не е 1968, не е 1969, а 2009 г.! Ние не сме вече под комунистически режим. Ние не сме и под Вашия режим, защото Вие говорихте, че ще се противопоставите на политически репресии. През Вашето управление, господин Станишев, имаше реални политически репресии. Вие изпращахте българската полиция да бие с палки протестиращи възрастни хора пред парламента, пред Министерския съвет, навсякъде в центъра на София, където те излизаха, за да заявят своето конституционно право на протест.
Вие превърнахте българската полиция в репресивен орган, който упражняваше своята сила върху българските патриоти от Атака, върху български младежи, които излизаха на улицата, за да изявят своето недоволство от вашия режим – повтарям „режим”, защото вашето управление беше режим, то не беше демократично управление!
Вие изпращахте българската полиция да пребива български фермери, които излизаха, за да протестират за това, че нямат възможност за препитание.
Вие провеждахте политическа репресия с мандата на турската партия ДПС. И тук поглеждам към височайшата ложа на наблюдателя: господин президент, защо не се изказахте? Вие имахте правото да откриете този парламент. Защо отказахте това слово, господин президент? Да не би защото се чувствате гузен, че дадохте мандата за управление на една антиконституционна, на една протурска политическа сила ДПС (изказването е прекъснато от ръкопляскания от Парламентарната група на Атака), която е наследник на терористична организация, Вие го знаете много добре като историк, която е наследник на организация, която взривяваше влакове с деца и жени през 1985 г. и после, една организация, която всява омраза?
Господин Местан, Вие много сладичко говорите против езика на омразата, но вие поддържате езика на омразата. Ето ви цитат от ваш активист. Казва се Даут Осман. Цитирам един от най-тиражните вестници в България – в. „Труд” от 27.06.2009 г. Тук ли е Даут Осман? Стана ли той депутат? Да стане да го видим, ако е тук! (Оживление в ПГ на ДПС.) 
Този екземпляр казва следното: „Който не харесва ДПС, да духа супата!” Повтарям - цитат. Цитат: „Който не харесва ДПС, да духа супата!” Това е езикът на омразата, дами и господа от ДПС, от БСП. Това е вашето арогантно и цинично поведение, с което вие всявате разделение в българския народ. Не е Атака, не е ГЕРБ, не са партиите, които са тук, в тази част на парламента, вие всявахте досега разделение и омраза с вашето поведение в така наречените смесени райони, където човек не може да говори на български, където българите се наричат „гяури”. Това е едно презрително прозвище. Моля преводачите на дипломатите да го преведат правилно. Това е презрително прозвище към човек, който няма права, и е останало от Османската, от Турската империя, от турското иго. Вие сте тези, които говорите на вашите митинги и срещи и лично вашият водач казва, че той разпределя порциите на финансирането в държавата. Вашият водач, който няма очи тук сега да излезе на трибуната, най-нагло обяснява на своите симпатизанти как разпределя порциите, как той е държавата, как той е властта, и парламентът и депутатите нямат никакво значение. Това е антиконституционно поведение и аз сезирам главния прокурор на Република България да снеме имунитета на Ахмед Доган и да започне проверка за антиконституционни действия срещу него.
Крайно време е, дами и господа, да кажем, че в България има виновни, има виновни за положението, в което е повече от половината от българския народ, а то е мизерстващо положение. Крайно време е да кажем, че в България над 3 млн. души живеят в почти пълна бедност по критериите на Световната банка. Крайно време е да кажем, че в България има отрицателен демографски прираст, тоест повече хора умират, отколкото се раждат. Крайно време е да кажем, че тук в продължение на тези 20 години ни управляваха БСП и ДПС, БСП и ДПС и се сменяха, като за цвят слагаха по някоя измислена партия помежду си. И крайно време е да признаем заслугата на българския избирател, който им зашлеви оглушителен шамар на изборния ден и даде вот на доверие на една нова партия, на една нова алтернатива. Това е постижението, което българският народ, българският национален гений има като оръжие в своите ръце.
Аз благодаря на българските избиратели, че те свалиха от власт БСП, ДПС и НДСВ и ги пратиха в забравата! (Ръкопляскания от ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и РЗС.) 
Защото чухме много презрителни квалификации по отношение на българския народ от водача на антиконституционната, наследник на терористична организация, група в ДПС. Той през годините нарича българския народ как ли не, той го обиждаше, че е недорасъл за референдум. Да, така е, господин Доган, ако сте мъж ще излезете тук и ще си го признаете! Вие наричахте българския народ „нетолерантен”, Вие обиждахте българската нация и продължавате да я обиждате и трябва да си получите заслуженото за това. Заслуженото в политически живот се нарича „падане от власт”, в юридическия се нарича „търсене на отговорност и санкции”. Аз се надявам, че наличието на толкова много юристи в пленарната зала ще доведе до реални санкции, до осъдителни присъди за виновниците на националната катастрофа, до която беше докарана България.
Защото сега е много удобно да се говори за световна криза, но ние живеем в криза от 20 години. Ние живеем в перманентна криза, в която беше потопена българската нация с основното участие на БКП – БСП и съучастието на ДПС – една креатура на тайните служби, една креатура и на турските служби в днешно време, една „Пета колона” на Анкара, която ерозира българската национална идентичност.
Новото управление на България трябва да сложи край – решително, категорично и безкомпромисно, на тези явления. Тези явления – имам предвид турцизирането на България, имам предвид унищожаването на българската национална идентичност в цели райони на България, имам предвид не само изборните фалшификации и манипулации, срещу които ние внасяме специално проекторешение за анкетна комисия, която да разгледа злоупотребите при гласуването в Турция, злоупотребите при гласуването в така наречените смесени райони, защото те бяха огромни.
И колкото и да изброява господин Местан точната бройка на техните избиратели, той много добре знае, че десетки и десетки хиляди това са мъртви души, това са хора, които не знаят български, това са хора, които не знаят за какво гласуват, както са показвали десетките журналистически анкети. Те не знаят за какво гласуват. Ние сме в плен на една псевдодемокрация, на един псевдополитически процес, в който с автобуси от Турция, в който хора под строй, феодализирани в смесените райони под властта на ДПС отиват и гласуват, без да знаят за какво. Отиват и гласуват, за да поставят на власт пак този, който да раздава порции.
Аз предлагам на новото мнозинство да спрем порциона на раздавача на порции, да му го спрем категорично, тотално и завинаги! (Ръкопляскания от мнозинството.) 
Аз предлагам да бъдем мнозинство на действието, не на думите. Наслушал съм се на приказки, сега ги слушах отново. 
Господин Станишев, с какви очи излизате и говорите в бъдеще време: ние ще бъдем защитници на това и онова?! Вие имахте възможност да бъдете, защо не го направихте? Вие имахте възможност да защитите националните интереси, защо сега се сетихте да го пишете на предизборните си плакати: „ще защитаваме” в бъдеще време, защо не го направихте досега? Защо се прегърнахте с тези, които искахте да разследвате за сделки, от НДСВ? Защо се прегърнахте с тези, които искахте да разследвате за внасяне на етнически разнобой в българското общество, от ДПС? Защо станахте съдружник на тези, които сега трябва да бъдат обект на прокурорски проверки? Вие сте вече съучастник в едно престъпление. Вие станахте съучастник в разграбването на България, в изсичането на горите на България от турски фирми, в даването на всички големи строежи в България в ръцете на турски фирми, които завладяват нашия пазар. 
Нашето виждане, виждането на Атака, винаги е било – тук се говори за добри мерки за бизнеса, да, ние добавяме обаче едно определение: за българския бизнес. Тук се говори за мерки, които трябва да бъдат взети за селското стопанство, ние добавяме: за българското селско стопанство. Това е нашето виждане като икономическа визия. Разбира се, имаме разгърната програма. Разбира се, ще подкрепяме всички мерки, които работят в посока на българския национален интерес. 
Но аз пак повтарям: ако не започнем – това мнозинство и този парламент, и това управление, с търсене на вина, отговорност и санкции от тези, които нанесоха страшно много материални и морални щети на България, ние няма да бъдем никакво ново мнозинство.
 Ние, Атака, не бихме подкрепяли една управляваща сила, която тръгне по пътя на компромисите с тези, които досега управляваха. Ние ще оттеглим подкрепата си и ще бъдем критични, безкомпромисни и абсолютно безмилостни към управление, което ще повтори коалиционните компромиси на предишната тройна коалиция. Ние ще бъдем безкомпромисни, ако новото управление забрави какво говори в предизборната кампания. 
И за да припомним какво пък ние сме казвали, какво ние сме внасяли в предишното Народно събрание, аз ще припомня само някои от нещата, с които започваме сега това Народно събрание. Не думи, не художествена реч, а реални действия.
Първото, което внасяме, е проекторешение на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 75, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за осъждане на геноцида над българите в Османската империя през 1396-1913 г. (Ръкопляскания от Атака.)
Много моля, обръщам се към преводачите на гостите от чужди държави, на дипломатите, да преведат това, което казвам, защото за първи път в българския парламент се внася предложение, което да признае геноцида, унищожителния геноцид над българската народност в продължение на 500 години – такъв геноцид, какъвто е прилаган на други народности и които други геноциди са признавани в историята. Нека да припомня само еврейския Холокост, нека да припомня арменския геноцид, който впрочем също беше отхвърлен от предишното Народно събрание.
Ние предлагаме решение, с което Народното събрание на България да приеме за безспорна историческа истина, че през петте века османо-турско владичество върху българските земи над българския народ е извършен геноцид, който включва следните исторически престъпления: смяна на религията, ценностната система, респективно смяна на етническата принадлежност на българите, изтощаване на генофонда на българите чрез тъй наречения кръвен данък, физическо унищожение, масови убийства на българи. 
Тук следват две страници изложение, което ще бъде предоставено на всички, които се интересуват от темата - журналисти, чуждестранни гости, депутати.
Аз ще прочета само две изречения: „Анализът на турското робство доказва, че по време на това робство са били избити няколко милиона българи. Анализът показва, че днес българската нация щеше да наброява над 80 милиона, може би 100 милиона, ако не беше турският геноцид над българското население. (Шум и реплики.) Анализът ни показва, че Турция дължи огромно, милиардно обезщетение на България и това трябва да бъде едно от първите искания на новата държавна власт на България”.
Проекторешението гласи: 
„Народното събрание решава:
1. Обявява 17 май – денят на клането в Батак, за Ден на поклонение на жертвите на геноцида над българите в Османската империя и възлага на българското правителство да издигне мемориален комплекс на подходящо място в столицата. 
2. Изброените исторически престъпления не могат да бъдат омаловажавани и отричани в държавни обществени документи, в говорено и писано слово от държавни и частни медии, в учебници и учебни помагала.”
Това е решението, което предлагаме на Народното събрание. (Ръкопляскания от Атака.)
Второто проекторешение, което предлагаме още днес, в първия ден на Народното събрание, е решение, с което се възлага на правителството на България да пристъпи към уреждане на дълга на Република Турция към тракийските и малоазийските българи, като използва всички намиращи се в негово разположение възможности и средства.
Тук има много историци в залата, те знаят за какво става дума. Тези, които не знаят, ще узнаят – става дума за обезщетение, което е указано в договор между България и Турция. То надхвърля 15 млрд. долара в днешни пари.
Третото проекторешение, което внасяме, е повторение на това, което сме внасяли вече четири пъти в предишния парламент и то беше отхвърлено от предишното мнозинство, което трябва да даде обяснение пред обществото защо го отхвърля. Това е решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя - геноцид, признат в редица европейски и световни държави.
И накрая ви запознавам с четвъртия документ, който внасяме днес в деловодството, разбира се, след като мине като подписка през депутатите. Това е едно проекторешение за създаване на Временна анкетна комисия за установяване на нарушенията, манипулациите и фалшификациите при провеждане на изборите за Четиридесет и първо Народно събрание в Република Турция и тъй наречените смесени райони, проведени на 5 юли 2009 г. 
Това са само част от намеренията, които изпълняваме и внасяме веднага. 
Пред мен има списък със законопроекти, които са били внасяни в предишното Народно събрание и които бяха отхвърлени от антибългарското мнозинство. 
Ще започна със законопроекта, който възстановява всички имоти на Българската православна църква (ръкопляскания от Атака), така както те са принадлежали до 1944 г. Този законопроект е внесен от мен и група депутати на 31 май 2007 г. Той събира прах някъде в чекмеджетата на бившия председател, уви, за голямо съжаление, мога да кажа, и за позор на предишното парламентарно ръководство. 
Следващия закон, който сме подготвили и внасяме, е Закон за промяна на Закона за радиото и телевизията. Накратко казано, с тази поправка ние целим: свалянето на позорните новини на турски език от държавната телевизия. (Ръкопляскания от Атака.)
Подготвили сме също така Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобити имущества по една много по-съкратена процедура, по една много по-истинска процедура от досегашните плахи и заблуждаващи опити това да бъде направено. 
Подготвили сме и го имаме, той също е внасян - това са все внасяни неща, които са отхвърлени, Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс: „Всеки, който оскверни герба, знамето или химна на Република България, да бъде санкциониран много строго и ефективно.”
Предлагаме също така един много актуален Закон за отмяна на така нареченото двойно гражданство, при което категорично ще прекратим позорната практика за изборно гласуване с автобуси от Турция. Подробностите ще бъдат предоставени на всички депутати за запознаване.
И също така един законопроект за допълнение и може би за цялостно изменение на Закона за допитване до народа – референдума. Нещо, което го искат всички български граждани, но досега не беше направено. 
Имаме, разбира се, и един много ефективен закон, който, ако иска новото мнозинство, веднага може да приложи. Написан е, внесен е на 22 юли 2008 г. – така нареченият Закон за отмяна на заменките. Една много криминална, много позорна практика, с която бяха ограбени милиарди, милиарди от нашата скъпа национална принадлежност и активи. Заменките се анулират чрез този закон автоматично и докрай. Това е закон, който решава въпроса ясно и безусловно. 
Ако искате да го решите, уважаеми колеги от ГЕРБ, веднага може да го приложите. Готов е, написан е, гласуваме го и става реалност.
Ето така аз разбирам политиката – внасяш нещо, гласуваш го и то става реалност на следващия ден. Точка по въпроса! Останалото са приказки, останалото е художествена самодейност, останалото е обещания и след това следват разочарования.
Аз пожелавам на новото мнозинство да не дочака деня, в който да бъде обект на поредното разочарование. А това ще го направи само и единствено, ако следва посоката на българския национален интерес!
Да живее България! Успех на всички колеги, които са българи! (Ръкопляскания от ГЕРБ и Атака. Депутатите от Атака стават прави.) 
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Сега предоставям думата на представителя на Синята коалиция, когото каня на трибуната.
МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми господин президент, господин Борисов – кмет на София, господин председател, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства, уважаеми гости, уважаеми колеги! Слушах изказванията на представителите на бившата управляваща коалиция и те не казаха какви проблеми оставят. Като слушах господин Станишев – той каза, че имало финансова стабилност. Даже съм си записал, че имало висока оценка от страна на Европейската комисия, висока оценка от страна на Световната банка. Искам да попитам всички вас: това ли е положението в момента в България? Това ли е истината? Това ли е наследството? Защото най-важното нещо, което трябва да се направи сега, е да се даде ясна оценка за състоянието на България. Ако тя не бъде направена сега, веднага, и на базата на тази оценка не бъдат предприети действия, оттук нататък положението ще бъде много тежко. Защото оценката на Европейската комисия всъщност е спиране на европейските фондове, защото оценката на Световната банка всъщност е най-неефективното управление в целия Европейския съюз. Това е всъщност истинското наследство. 
Да не говорим за бюджета, където дефицитът е огромен и който до края на годината се очертава да бъде към 2 млрд. лв. Ако тази оценка не бъде направена днес, уважаеми колеги от ГЕРБ, през септември за бюджетния дефицит ще се окаже, че вие като основна парламентарна сила сте виновни. Затова сега трябва да се каже какво е истинското състояние на нещата. А то е, че ако не бъде спешно предприета актуализация на бюджета, още през м. септември, по която да се работи още през м. август, хората ще имат все по-големи проблеми в България. Истината е, че 3 млн. души не живеят добре. Истина е, че хиляди хора едва си плащат сметките. Истината е, че на хиляди хора се увеличиха лихвите и не могат да си връщат заемите. Но въпросът е как конкретно ще им помогнем.
Радвах се на емоционалните изказвания, изказани от тази трибуна днес, но чух много малко конкретика как точно ще им помогнем да живеят по-добре. А това е въпросът! Това е големият въпрос – как хората през есента ще живеят по-добре и как ще им помогнем. Не го чух. БСП и ДПС нямаха решения. Четири години нямаха решения. И ако за първите две години не беше толкова голям проблем, защото имаше икономически растеж, то когато започна кризата, беше пагубно. Липсата на решения в условията на криза е пагубност. Затова, колеги, на България й е необходимо стабилно политическо мнозинство. Да, ГЕРБ спечели тези избори, за което ги поздравяваме, но важното е, че партиите от ЕНП имат мнозинство в този парламент. Аз ще го нарека реформаторско. Ние, от Синята коалиция, го наричаме реформаторско. И този потенциал трябва да бъде използван. (Реплики в блока на КБ.) 
Извинявайте, колеги от БСП, вашият водещ напомни за възпитаното поведение – това, че не трябва да се репликираме.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: На път съм да го направя отново.
МАРТИН ДИМИТРОВ: Аз ще иззема тази Ваша функция и ще помоля наистина да се изслушваме.
Това реформаторско мнозинство трябва да бъде използвано. Да не кажем, че в този парламент има и конституционно мнозинство. Депутатите от Синята коалиция, ГЕРБ, Атака и Ред, законност и справедливост заедно могат да променят и Конституцията, могат да решат проблеми в съдебната система, могат да решат тежки проблеми в изборното законодателство. Затова и съвсем очаквано на този парламент се възлагат огромни надежди от страна на българските граждани. Това реформаторско мнозинство умно и внимателно, но системно трябва да бъде използвано. И то трябва да реши проблемите на хората. Още през есента трябва да има конкретни решения.
Говорейки за актуализация на бюджета, най-важното нещо е да бъдат съкратени излишните разходи. Предишното управление се крепеше на раздуване на разходите, особено на заместник-областните управители, на разширяването на броя на министерствата, на разширяването на броя на комисиите в парламента. Виждаме, че започва инициатива. Тя трябва да бъде продължена. Съкращаването на разходите трябва да бъде основен приоритет. Има къде да се реже, но без да пострадат хората. Това е много важно! Има страшно много излишна бюрокрация в България. Те я създадоха. Ние трябва да решим този проблем решително, веднага! 
Например няма никаква логика комисиите в парламента да не бъдат огледален образ на министерствата. Няма никаква логична причина. Колкото министерства, толкова и комисии. Така трябва да бъде. Така е логично да бъде. Тогава и парламентът ще може да контролира съответните министерства по по-лесен начин. Няма логика към едно министерство да има три или четири комисии, а едната да не знае какво прави другата. Това вършеше работа на предишното мнозинство в този парламент, но на нас не ни върши работа и не трябва да ни върши работа!
В спешен порядък – още през тази есен трябва да върнем авторитета на България пред Европейския съюз и да върнем европейските фондове, защото има нещо ясно, просто, но много важно – без европейските фондове, колеги, не можем да се справим с икономическата криза. Няма да стане. Те бяха загубени, защото на България беше сложен траен отпечатък като корумпирана страна с проблеми. Наша е отговорността в кратки срокове с общи усилия да решим тези проблеми. Още тази есен трябва да върнем поне част от европейските фондове. Те са ключови по отношение на това, което казах в началото – хората да преживеят кризата и да живеят по-добре. Това няма да стане без връщането на европейските фондове още тази есен.
За да върнем обаче доверието на Европейския съюз, много важно е в новото правителство и в ръководството на Народното събрание да няма сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това е важно и като отношение към Европейския съюз. С тези хора не можем да спечелим доверие. С тези хора не можем да имаме лице пред Европейския съюз. Така че това е настоятелна препоръка от страна на Синята коалиция. Вслушайте се, моля ви, в тази препоръка!
Много важно е да бъдат изградени силни институции в борбата срещу политическата корупция, защото обществена тайна е, че тя беше протектирана, имаше политически чадър на политическата корупция на най-високи нива в предишното управление. Затова България имаше и има толкова тежки проблеми с корупцията. Всякакви мерки, които имат палиативен характер, които имитират дейност, няма да свършат работа. Необходима е решителност! 
Ние, Синята коалиция, ще подкрепим всички действия за премахване на политическата корупция в България.
Отново искам да припомня, колеги, че нямаме време за губене в тази насока. Трябва по най-решителния и най-бързия начин да бъдат предприети необходимите действия.
За тази цел ние ще предложим няколко комисии – Комисията за контрол на ДАНС, Комисията за борба с корупцията и Комисията по европейските фондове, да бъдат на паритетен принцип. Това е изключително важно. Защото миналото мнозинство в Народното събрание искаше да се контролира само. Това беше основният принцип на БСП, ДПС и НДСВ. Те сами се контролираха и затова дотам я докараха.
Необходимо е да се чува гласът на максимално много представители. Никого не трябва да го е страх от чуждото мнение, никого не трябва да го е страх от възможността да има контрол. И трябва да има контрол. На това са изградени силните европейски институции – на принципа, че има контрол, включително от страна на опозицията, и че има техни представители. Нека въведем тази европейска практика в България и това ще бъде дългосрочен път, който ще донесе дивиденти на България в следващите много години. Нека да го направим и да покажем, че сме европейци.
Говорейки за корупция, чух, че БСП били против разпродажбата на държавната собственост. А знаете ли, аз бях в този парламент и седях точно ето там, където сега е господин Цветан Цветанов, когато БСП приеха Закон за приватизация на болниците. Сега те били против приватизацията. Много интересно!
Затова моята препоръка е, колеги, да внимавате тези хора не какво говорят, а какво правят. Тъй като тази позиция е изключително непочтена, изключително некоректна! А трябва да има почтеност, без почтеност няма да напреднем и няма да успеем.
Говорейки за корупционни проблеми, предлагаме създаването на две анкетни комисии, които преди няколко дни обявихме и в медиите.
На първо място, анкетна комисия, създадена от този парламент, парламентарна анкетна комисия, която да провери сделките, извършени от господин Станишев и неговите колеги последните дни и особено последните нощи. Назначенията, извършени от господин Станишев и неговите колеги последните дни и особено последните нощи. Разходите, които тези хора направиха през последните дни и седмици. Такава анкетна комисия ще свърши работа. Защото, пак ви казвам, нашето мнение, на Синята коалиция, е, че такава анкетна комисия ще помогне да видим реалното състояние на нещата. Никой не знае през последните дни колко точно пари изхарчи правителството. А трябва да се осведомим. Точно какви посланици назначи. А трябва да се осведомим. Точно какви назначения направи с цел окопаване във властта и трудна реформа. Това трябва да бъде свършено от парламентарна анкетна комисия.
Втората комисия към Народното събрание, колеги, която предлагаме, е за проверка на изборите. Не само за това, което говори господин Волен Сидеров, не само за турските секции, а за целия изборен процес, за злоупотребите в България, да видим дали има хора, които са гласували на едно, две, три, до десет места. Тази проверка трябва да бъде направена и парламентарна анкетна комисия има какво да свърши. Тя има да провери как така Външно министерство отвори 123 секции в Турция, за което беше говорено и от тази трибуна, но пропусна да отвори такива в Германия, във Франция, в множество европейски страни. Имаше безобразно малко изборни секции в Съединените щати, в Канада. Защо Външно министерство реши, че едни български граждани са по-важни от други български граждани – ние това не можехме да разберем. Защо Външно министерство прецени – не виждам външния министър, той вероятно вече е ангажиран с друг парламент – но защо прецени, че българите в Германия са по-малко важни? На какво основание? Така че ние ще предложим създаването на такава анкетна комисия.
Изключително важен въпрос, колеги, е създаването на работеща съдебна система. Ние предлагаме въвеждането на избор на главния прокурор от Народното събрание. Това може да стане и за това трябва да бъде използвано реформаторското мнозинство в този парламент. Никой не посмя за годините на преход да направи тази реформа. Но като че ли сега има подходящото мнозинство, има и трябва да има необходимата воля за тази реформа. Тя ще промени към добро цялата съдебна система.
И искам пак да цитирам господин Станишев, няма как. Той каза, че нямало да има реваншизъм, имало равенство пред закона и такива неща спомена от тази трибуна. Искам да ви припомня изказване на неговия колега Младен Червеняков пред в. „Труд” само преди няколко дни, в което той казва, че всички пречки, създадени пред регистрацията на Синята коалиция, били грешка. Господин Станишев, аз искам да Ви помоля да се съберете с господин Червеняков и да обясните заедно какви пречки сте създали. Но подобни изказвания показват намеса в съдебната система. Подобни изказвания показват, че за вас не важи принципът на върховенството на закона. Подобни изказвания не са много по-различни от това, което каза Вашият колега Ахмед Доган, че той казвал какво да правят депутатите и им дърпал конците. Не е много по-различно, каквото е едното, такова е и другото.
И аз се надявам и препоръчвам, и се обръщам към главния прокурор на България да се срещне с господин Червеняков и да изясни значението на неговите думи, как точно БСП са създали пречки пред регистрацията на Съюза на демократичните сили и Синята коалиция. Да изясним този въпрос.
На следващо място, критично важно е изграждането на модерна пътна инфраструктура. Крайно време е България да има поне една магистрала. Спомнете си накратко историята на магистрала “Тракия”. Много бащи – хилаво дете! Защото нямаше ясна процедура. Трябва да има ясни и прозрачни процедури и конкуренция, за да има магистрали. Нека да печели най-добрият. Тогава ще има и магистрали в България.
Говорейки за големи инфраструктурни проекти, е критично важно „Белене”, „Бургас – Александруполис”, „Южен поток” да бъдат прегледани много внимателно. Трябва да се види точно какво е подписано, защото никой не знае, уважаеми колеги, точно какво е подписано и точно какви ангажименти са поети. Никой не е наясно. Тези проекти, особено АЕЦ “Белене”, ако бъдат финансирани от държавния бюджет в условия на криза, ще представляват съществена тежест и ще задълбочат проблемите в България.
Нашата препоръка по отношение на „Белене” е да бъде потърсен частен инвеститор. Радваме се, че от ГЕРБ чухме същото становище. Това трябва да бъде становището и на мнозинството в българския парламент.
По отношение на „Бургас – Александруполис” хората в Бургас и в Поморие с референдум ясно казаха, че не искат тези проекти. Те представляват голям риск за екологията в България и за българския туризъм. Няма разумна причина да бъдат подкрепяни и се надявам в кратки срокове българският парламент да ги преразгледа и по възможност да ги спре. Хората ясно казаха, че не ги искат. Това са лобистки проекти, които защитават изключително и само руския интерес. И аз призовавам някои партийни групи в този парламент, които от години бягат от позиция по този въпрос, в крайна сметка да я заемат.
Много хора говорят за българските пенсионери. Чухме страшно много празни обещания. Но хората вече не вярват, и с право, на обещанията. Въпросът е как да се увеличат пенсиите. Много хора в тази кампания ме питаха как, ама конкретно. Конкретното е силен Сребърен фонд – нещо, което ние от десницата вече предложихме. (Реплики от БСП.) 
Искам да напомня, понеже чухме „ние създадохме” от страната на БСП, че ние искахме целият излишък от миналата година да отиде в този фонд. Но те го прахосаха. Ако беше отишъл там целият излишък, сега увеличението на пенсиите нямаше да бъде такъв проблем. Защото идеята е не да се подхвърлят на нашите майки и бащи жълти стотинки, а да има пари, с които всяка година да се увеличават пенсиите, да има системност, да има устойчивост. Това трябва да бъде направено, уважаеми колеги. И нищо друго не може да го замени. Нищо друго!
След това. Изключително важно е да бъде намалена осигурителната тежест, макар и да сме в тежка криза. Това трябва да бъде направено, защото хиляди фирми са в ситуация на потенциален фалит тази есен. Това ще произведе огромна безработица. Намаляването на осигурителната тежест трябва да бъде един от приоритетите на така нареченото реформаторско мнозинство. Без всякакво съмнение и без колебание! Кризата не трябва да ни плаши. Трябва да създадем по-добра среда за бизнеса в България, който ще помогне на хората да си запазят работата.
По отношение на здравеопазването. В миналия парламент, колеги, гледахме невероятен цирк и в този невероятен цирк реформа не беше направена. На плещите на 41-ото Народно събрание стои създаването на конкуренция, алтернативни здравни каси и работеща здравна система. Вярвам, че можем да го направим и трябва да го направим.
Накрая, колеги, нека да не бъдем като БСП и ДПС и да приемем изборен кодекс още до края на първата година от 41-ото Народно събрание. Да въведем електронно гласуване, да изчистим избирателните списъци и да направим така, че пътуването с автобуси да бъде обикновен туризъм и да няма отношение към изборните резултати и да не може да ги променя. Нека да приемем нов изборен кодекс и да сложим модерни, европейски начала на България. Вярвам, че заедно можем да го направим, вярвам, че можем и трябва да го направим. Само нов изборен кодекс ще промени трайно България. 
Има огромни надежди относно реформаторското мнозинство в този парламент. Нека да си спазим обещанията и да променим България. Благодаря ви. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Напомням, че в споразумението между контактната група няма фиксиран регламент за време. Всеки има възможност да прояви красноречието или да се излага както си иска. (Весело оживление.)
РЕПЛИКИ ОТ ГЕРБ: Има – по 10 минути.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Има думата представителят на партията Ред, законност и справедливост. Заповядайте.
ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС): Уважаеми господин президент, Ваши Светейшества, Ваши Превъзходителства, господин Борисов, дами и господа народни представители! Мислех, че на днешното тържествено заседание политическото словоблудство ще отстъпи, но, уви. Време е за държавност. На тези избори се случи нещо, в което почти бяхме престанали да вярваме – българите си поискаха държавата обратно и гласуваха масово за генерална промяна в България. Избирателят показа, че вижда ГЕРБ като главен носител на промяната.
От сърце поздравяваме Бойко Борисов и неговата партия за забележителния успех (ръкопляскания от ГЕРБ) и вярваме, че ГЕРБ ще защити изключителния кредит на доверие, който получи. 
Ред, законност и справедливост и нейната парламентарна група ще дадат подкрепата си на правителство с министър-председател Бойко Борисов (ръкопляскания в ГЕРБ) с една-единствена надежда – промяната да бъде генерална и радикална. Промяна, която, надяваме се, няма да допусне да се възпроизвеждат уродливите форми на корупция и злоупотреба с власт. Промяна, която гарантира, че бизнес обръчите на тройната коалиция няма да бъдат заменени с други бизнес кръгове. Необходим е нов ред в структурите на цялото държавно управление, защото кредитът на доверие, който 20 години получаваше българската политическа класа, вече е изчерпан и сега трябва да се изплаща с висока лихва в условията на идваща тежка криза, която тройната коалиция завеща на новото правителство.
Изборът на върховния суверен – народа, на 5 юли даде исторически шанс за обединение на антикорупционна основа на различни по произход и идеология политически сили с цел създаване на конституционно мнозинство. Общото между ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и Ред, законност и справедливост е по-важно от различията помежду им. (Ръкопляскания от ГЕРБ и РЗС.) Общата ни воля трябва да промени държавното устройство чрез промяна в Конституцията. На България е необходима нова Конституция и рестарт на посткомунистическата държавност. Действащият основен закон е юридическата трактовка на Лукановия политически модел. Той конституира България като мафиотска, а не като европейска демократична държава. Под неговото крило така нареченият преход се превърна в узаконена система за разграбване на държавата. 
Сегашната държава през последните години на практика е във фактически разпад. Съдебната система не функционира пълноценно, държавната администрация работи предимно за партийните бизнес групировки, а демокрацията е фасадна и служи преди всичко за назначените капиталисти. България не може да бъде европейска страна с такава Конституция, чийто дух е прокомунистически и посттоталитарен. Необходима е изцяло нова българска Конституция и такава може да приеме само Велико Народно събрание.
Още тук и сега, на първото пленарно заседание на новия парламент, апелирам: Четиридесет и първото Народно събрание да определи за себе си ограничен във времето мандат и да насрочи избори за Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция на Република България. Само така 41-ото Народно събрание може да остане в историята като най-градивният парламент, който е гласувал срещу личния комфорт на депутатите, но за нова държавност. Такова решение ще бъде акт на политическа зрялост, на най-висока отговорност пред държавата и нацията и доказателство, че поставяме бъдещето на България по-високо от собствените си партийни и лични интереси. Всичко друго ще бъде имитация на реформи, политическо лицемерие и запазване на статуквото. 
Ред, законност и справедливост предлага в 41-ото Народно събрание да бъде създадена конституционна комисия за изработване на нов основен закон на държавата, който да замени тази Конституция, която създава постоянни институционални и легитимационни кризи. В новата Конституция българите очакват радикална реформа на съдебната система и изборното законодателство, намаляване на броя на народните представители най-много до 120, премахване на имунитета над депутатите и магистратите, възможност парламентът да гласува недоверие и на отделни министри, а не само на цялото правителство.
Не на последно място, правителството да се избира не само като състав и структура, а и с конкретна програма и срокове за изпълнението си. Тази програма да е задължителна за правителството и при неизпълнение то да пада от власт.
Българските граждани чрез висока избирателна активност дадоха мандат да се състави конституционно мнозинство за най-неотложните промени. Първата от тях е изборното законодателство, което трябва да защити демократичния избор и манипулациите на външната намеса. В него трябва да се ограничат местата за гласуване в чужбина само на българска територия – консулства и посолства, да се въведе задължително гласуване за определен период, но не по-малко от 10 години, като средство за намаляване тежестта на купения, корпоративния и административен вот. Ние настояваме и за обновяване на избирателните списъци.
Сред задачите на 41-ия парламент би било редно да е новият Избирателен кодекс, но задължително със Закон за изборната администрация. Парламентарната група на Ред, законност и справедливост има готови проекти в това отношение.
Конституционното мнозинство трябва задължително да осъществи най-належащите реформи в съдебната система, намирайки механизъм за разпускане на политизирания, зависим и подвластен на тройната коалиция Висш съдебен съвет. След 20-годишно отлагане българските избиратели са изгубили търпение и очакват незабавни конкретни действия за цялостна декриминализация на така наречения политически и икономически елит.
Ред, законност и справедливост смята, че в 41-ото Народно събрание трябва да се сформира незабавно специална анкетна комисия за проверка на извършените от тройната коалиция злоупотреби и нарушения. Неин обект трябва да бъдат и създадените от партийната мафия на прехода български олигарси, в чиито ръце попаднаха в нарушение на закона огромни национални ресурси – от ловни стопанства, през горски масиви, земи, предприятия и емблематични държавни дружества като Международния пловдивски панаир.
Ред, законност и справедливост ще настоява също така да бъде приет пакет от мерки и да се поиска съдействие от Европейската комисия за разкриване на банковите сметки в чужбина, в които се намират откраднатите от България милиарди през последните 20 години. Ние се обявяваме за създаване на Агенция за борба с корупцията в съдебната система, за департизиране и преструктуриране на МВР, в това число закриване на неефективни и непоправимо корумпирани структури вътре в него. Очевидно е, че дори опитни политици и управници днес трудно ще се справят с последиците от кризата и от финансовия банкрут, до който тройната коалиция доведе държавата. Затова Ред, законност и справедливост остава на позициите си, че мандатите на висши държавни чиновници, избрани в дванадесет без пет от тройната коалиция, трябва незабавно да бъдат прекратени, за да се спре корупционната зараза, за да не бъдат бламирани усилията на новото правителство.
Ред, законност и справедливост очаква и следприватизационен одит на монополистите – eлектроразпределителните дружества, топлофикация, водоснабдяване и преразглеждане на тези договори. 
Като консервативна партия Ред, законност и справедливост вярва, че българската политика след множество грешки и провали ще навлезе в зряла фаза. Двадесет години са дълъг период за политически експерименти и мандатът на 41-ото Народно събрание не може и не бива да завърши с констатацията, че историята се повтаря отново, но като фарс. 
Ред, законност и справедливост безкомпромисно ще продължи да следва своята политика за изкореняване на корупцията, за декриминализация на държавата, за възстановяване законността и създаване на нова Конституция като фундамент на нова европейска България. 
Мандатът на тройната коалиция показа колко е важно политическият живот да има реално работещо дясно, което е адекватно на съвременните изисквания и обществено-политически потребности. Като част от Съюза на европейските консерватори и реформисти Ред, законност и справедливост е високо мотивиран да наложи високо стратегическата рамка „България е на гражданите и регионите”. Затова няма да си позволим компромиси, които биха ни компрометирали.
Искам от тази висока трибуна да благодаря на онези близо 200 хиляди български граждани, които в изборния ден дадоха гласа си за Ред, законност и справедливост. Тази победа на нашата политическа сила, постигната не с абстрактни програми и обещания за светло бъдеще, а с кауза – каузата за преучредяване на посттоталитарната държава в модерна европейска страна. 
Искам да пожелая успех в работата на този парламент и на новия кабинет с убеждението, че този път вместо партийна разюзданост и партизанщина ще има уважение и спазване на демократичните и европейски практики, ще бъде проявена политическа мъдрост, последователност и отговорност. На добър час! (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Благодаря.
Пристъпваме към една съществена персонална процедура като част от моето облекчение като председателстващ – избор на председател на Народното събрание. Преди това искам да ви уведомя, че е постъпило едно решение, подписано от 11 народни представители, за приемане на процедурни правила за избиране на председател на 41-ото Народно събрание. Желае ли някой от вносителите да го прочете, да го представи? Може да го прочета и аз.
ИСКРА ФИДОСОВА (ГЕРБ, от място): Прочетете го Вие.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Не виждам някой да има такова желание. Тогава ще го прочета аз, то е от три точки.
„Народното събрание на основание чл. 76, ал. 3 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България реши:
Приема процедурните правила за избиране на председател на 41-ото Народно събрание, както следва:
1. Кандидатури за председател на Народното събрание могат да бъдат издигани от парламентарно представени партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 юли 2009 г., и от народни представители.
2. Гласуването е явно. То се извършва чрез компютризираната система за гласуване.
3. Избран е кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, се произвежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове.”
Сега пристъпваме към гласуване на това предложение. 
Моля, гласувайте.
Гласували 235 народни представители: за 233, против няма, въздържали се 2.
Предложението се приема.
По тази процедура ще бъде извършен изборът за председател на 41-ото Народно събрание.
Сега вече настойчиво каня вносителя на предложението за председател на Народното събрание.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаеми господин президент, Ваше Светейшество, уважаеми господин Борисов, дами и господа, Ваши Превъзходителства! Днес предстои 41-ото Народно събрание да направи важен избор – избор на председател на парламента, на личността, която ще олицетвори българския парламентаризъм, тази личност трябва да е доказала своята воля да усвоява българската Конституция и да спазва върховенството на закона. 
От името на парламентарната група на ГЕРБ предлагам Цецка Цачева Данговска. Тя е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, област Ловеч. Живее в гр. Плевен, където през 1976 г. завършва средното си образование във втора гимназия „Анастасия Димитрова” – гр. Плевен, с математическа паралелка, със златен медал.
Завършва висшето си образование в Софийския университет „Климент Охридски”, специалност „Право”. След дипломирането си полага едногодишен стаж в Окръжен съд – Плевен като стажант съдия. Започва работа като юрисконсулт в Общински районен съвет – гр. Плевен. От 1988 г. е главен юрисконсулт на община Плевен. 
На 29 април 1992 г. е вписана като адвокат в Адвокатска колегия – гр. Плевен, чийто член е и понастоящем. Тя е учредител на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и политическа партия ГЕРБ в гр. Плевен.
От 2008 г. е в Управителния съвет на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България”. Като общински ръководител на политическа партия ГЕРБ е кандидат за кмет на община Плевен на местните избори, проведени през 2007 г. Избрана е за общински съветник в Общински съвет – Плевен от листата на ГЕРБ. 
Тя е мажоритарен кандидат на ГЕРБ и водач на листата в 15. избирателен район гр. Плевен на изминалите избори за 41-о Народно събрание. 
Уважаеми колеги, Цецка Цачева е ново лице за политическата система – компетентна, пряма и отговорна, с доказани умения да работи в екип. Вярвам, че като председател на Народното събрание ще се държи като първа сред равни, ще отстоява върховенството на Конституцията и закона. Като убеден демократ, зачита различните мнения на политическите опоненти и ще търси широк диалог и консенсус в общата работа в интерес на гражданите на Република България. Благодаря ви. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Благодаря Ви.
Откривам разискванията по това предложение и този проект и евентуално постъпления за нови кандидатури. Очевидно няма. 
Пристъпваме към гласуване на предложеното име за председател на 41-ото Народно събрание.
Моля, гласувайте.
Гласували 230 народни представители: за 227, против няма, въздържали се 3. (Всички стават. Продължителни ръкопляскания.)
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА (ГЕРБ, от място): Благодаря ви.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ПАНТЕВ: Най-кавалерски моля новия председател да заеме това чудесно кресло с историческо значение. (Продължителни ръкопляскания. Получава цветя и поздравления от представителите на парламентарна група ГЕРБ. Получава цветя и поздравления от представител на президента на Република България.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин президент, Ваше Светейшество, уважаеми господин председател на Министерския съвет, дами и господа министри, уважаеми Превъзходителства, госпожи и господа народни представители, господин Борисов, уважаеми гости, уважаеми съграждани на Република България!
Изключително съм развълнувана от високото доверие, което ми оказвате с избора ми за председател на Четиридесет и първото Народно събрание. Съзнавам отговорността и очакванията ви. Ще работя всеотдайно за авторитета на българския парламент. Благодаря ви. (Ръкопляскания.)
Уважаеми дами и господа народни представители! Поздравявам всеки от вас с избора му за депутат в Четиридесет и първото Народно събрание! Ние, 240-те народни представители, олицетворяваме днес парламентаризма в тази зала. Ние сме тук на основание волята на повече от 4 милиона български граждани, които дадоха своя глас, за да се конституира днес на тази тържествена сесия поредното Народно събрание на Република България.
Днес обаче ние отваряме нова страница в българския парламентаризъм, защото това е първото Народно събрание, което се конституира в условията на членство на Република България в Европейския съюз. Независимо за кого са гласували избирателите на България, всички те очакват от нас по-добър живот. Българските избиратели ще изискват сигурност за личността и имуществото си, работа и по-високи доходи, работещи и некорумпирани институции. Те избраха пътя на европейското развитие на България, който е път на ясни правила за работа и живот.
В същото време като ново лице в политиката искам да споделя с вас, че българските избиратели не приемат полупразната парламентарна зала. Те не приемат гласуването с чужди карти. Те очакват работата ни да бъде изпълнена с повече съдържание и по-малко процедури. За да се случи всичко това, от нас е необходима много работа и много дисциплина. Необходимо е широко представителство на гражданското общество чрез неговите неправителствени организации, браншови организации в постоянните комисии на парламента при обсъждането на съответните нормативни актове. 
Нека приоритет в работата на парламента да бъде деловитостта. От нас се очаква по-малко показност, повече работа и най-вече самодисциплина. 
Аз зачитам традициите и ритуалите в парламентаризма и ще се старая винаги да отстоявам тези принципни положения. В същото време обаче, за да има развитие напред, българското общество показа, че очаква от нас и новаторство. Ние трябва да намерим баланса, равновесието между опита, познанията и рутината на онези народни представители, които са дългогодишни членове на народни събрания на Република България, заедно с енергията и новаторския дух на всички колеги, които за първи път пристъпваме в тази зала.
Аз съм убедена, че в дух на коректност, диалогичност, на компромис в добрия смисъл на думата ще съумеем да защитим високото доверие, което е оказано на всеки един от нас, за да бъде народен представител в Четиридесет и първото Народно събрание.
Благодаря ви, колеги. (Силни ръкопляскания.)
И тъй като от нас се очаква да бъдем деловити, предлагам в този дух да продължим нашата делова работа.
Раздадени са ви няколко проекта за решения, които предстоят да бъдат обсъдени, съответно гласувани и решени, приети. 
За да приключим с конституиране органите на Народното събрание, е необходимо да бъдат избрани заместник-председатели на Народното събрание. Както виждате от раздадените ви материали, контактната група изготви правила за избор на заместник-председатели на Народното събрание. 
Има ли желаещи от вносителите да коментират тези правила, проекта за решение? Има.
Заповядайте. (Министрите поздравяват председателя госпожа Цецка Цачева и излизат.)
ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА (СК): Благодаря.
Първо, поздравления за избора Ви, госпожо председател! 
Предложението ми е чисто процедурно. Аз съм подписала това проекторешение, но и вчера по време на консултациите, които се проведоха, заявих позицията на Синята коалиция, а именно, че ще поискаме разделно гласуване, а не гласуване ан блок, в случай че някоя от парламентарните групи предложи представител в ръководството да бъде лице, което е бивш сътрудник на бившите тайни служби, на Държавна сигурност и на Генералния щаб на Българската армия. 
Моята процедура е следната: сега можем да гласуваме това процедурно предложение като решение. Но след направените конкретни предложения за лицата, които ще влязат в бъдещото ръководство на Народното събрание, ще направим отново процедура за гласуване ан блок. Правя това уточнение. То беше прието междувпрочем със съгласие от представителите на всички парламентарни групи при вчерашните консултации. Смятам, че е уместно тук да направя това предложение.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, госпожо Михайлова.
Считам, че тъй като все още няма направени предложения, това е малко преждевременно. Тъй като Вие не предложихте по същество изменения или допълнения на проекта за решение, ще си позволя да го представя на народните представители по начина, по който вчера беше уточнено и по който начин е внесено в деловодството на Народното събрание.

„РЕШЕНИЕ
за приемане на процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Четиридесет и първото Народно събрание
Народното събрание на основание чл. 76, ал. 3 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България 
Р Е Ш И:
Приема процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Четиридесет и първото Народно събрание, както следва:
1. Народното събрание избира шест заместник-председатели – по един от всяка парламентарно представена партия или коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 юли 2009 г.
2. Всяка от парламентарно представените партии или коалиции, регистрирана в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 юли 2009 г., издига свой кандидат за заместник-председател на Народното събрание. Кандидатури могат да бъдат издигани и от народните представители.
3. Гласуването е явно и ан блок. То се извършва чрез компютризираната система за гласуване.
4. Предложените кандидати за заместник-председатели са избрани, когато са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.”
Ако няма други предложения към така изложения от мен проект, моля да гласуваме.
Гласували 239 народни представители: за 235, против няма, въздържали се 4.
Процедурните правила са приети.
В съответствие с т. 2 от току-що приетите от нас процедурни правила моля представителите на парламентарно представените партии или коалиции да направят своите предложения за заместник-председател. 
Господин Цветанов, заповядайте.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаеми гости, уважаеми колеги! От името на политическа партия ГЕРБ предлагам за заместник-председател на Четиридесет и първото Народно събрание д-р Лъчезар Богомилов Иванов. Роден през 1962 г. Завършва средното си образование през 1980 г. в 18-а гимназия – София. През 1989 г. завършва Медицинска академия – София. През 2008 г. завършва здравен мениджмънт в Медицинска академия – София. Множество следдипломни квалификации. 
От 2005 г. е депутат в Четиридесетото Народно събрание. Работил е като член на Комисията по здравеопазването, член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, постоянен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, постоянен член на Комисията по култура, образование и наука, член на Здравната комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Човек, доказал се като добър парламентарист, с опит. Смятам, че ще бъде в помощ и на председателя, и един достоен заместник-председател на Четиридесет и първото Народно събрание. Благодаря. (Ръкопляскания от ГЕРБ, СК и РЗС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Цветанов.
Господин Станишев, заповядайте.
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители! От името на Парламентарната група на Коалиция за България предлагам за заместник-председател на Народното събрание кандидатурата на господин Георги Пирински. Няма нужда подробно да представям господин Пирински като един от най-изтъкнатите авторитетни парламентаристи през всичките години на българския преход и като досегашен председател на Народното събрание. Искам да подчертая – един от хората, който винаги със своята позиция е отстоявал принципите на българския парламентаризъм. Благодаря ви. (Ръкопляскания от КБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Заповядайте, господин Местан.
ЛЮТВИ МЕСТАН (ДПС): Уважаема госпожо председател, преди всичко – честито от името на Парламентарната група на Движението за права и свободи. Желаем Ви успех.
 ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря ви.
Уважаеми колеги, от името на Парламентарната група на Движението за права и свободи предлагам за заместник-председател на Четиридесет и първото Народно събрание господин Христо Дамянов Бисеров. 
Роден е през 1955 г. Господин Христо Бисеров е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Безспорно е един от емблематичните парламентаристи – член на Тридесет и шестото, Тридесет и седмото, Тридесет и осмото, Четиридесетото и Четиридесет и първото Народно събрание. Смятам, че с юридическия си опит той ще бъде много солиден помощник в работата на госпожа Цецка Цачева. Благодаря. (Ръкопляскания от ДПС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Господин Сидеров, заповядайте.
ВОЛЕН СИДЕРОВ (Атака): От името на Парламентарната група на партия Атака предлагам за заместник-председател на Четиридесет и първото Народно събрание кандидатурата на Павел Димитров Шопов. Роден през 1955 г. в гр. Пловдив, завършил право в Софийския университет. С определени заслуги в демократичния процес на България след 1990 г. Участник в Тридесет и шестото, Тридесет и седмото, Четиридесетото и сега – Четиридесет и първото Народно събрание.
Господин Шопов е и член на Централното ръководство на партия Атака. В бившия парламент беше заместник-председател на Парламентарната група на Атака. 
Ако позволите, госпожо председател, поздравления за избирането Ви. 
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви. 
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Едно леко уточнение – може да го приемете като покана за процедура. Господин Пирински беше споменат като предложение за заместник-председател. От групата на Атака още в предишното Народно събрание направихме сериозни проучвания и имаме много сериозни основания да смятаме, че той няма легитимно българско гражданство. (Оживление и смях от КБ и ДПС.) Моля Ви да проверите този факт обстойно. Благодаря ви за вниманието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Костов, заповядайте.
ИВАН КОСТОВ (СК): Поздравления, госпожо председател!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
ИВАН КОСТОВ: Успешна работа Ви желаем, здрави нерви, търпение. Ще видите, ще се нагледате тук на много неща. 
От името на Синята коалиция предлагам за заместник-председател на Четиридесет и първото Народно събрание госпожа Екатерина Михайлова, почетен професор в Нов български университет, преподава „Парламентаризъм и правова държава”. Преподавател и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Известен парламентарист – ще бъде полезна на Народното събрание със значителния си опит и способността да постига консенсус. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ и СК.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
Господин Янев, заповядайте.
ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС): Уважаема госпожо председател, от името на Парламентарната група на Ред, законност и справедливост предлагам Атанас Марков Семов. Той е на 39 г., юрист, доктор по „Право на Европейския съюз”. От 10 години преподава „Право на Европейския съюз” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 3 години ръководи Международната магистърска програма по европейско право. Автор на 4 книги и над 30 научни статии. Владее френски, английски и руски език. Автор е на множество специализирани преводи.
Атанас Семов е изтъкнат общественик и радетел за демокрация и законност. Ние сме убедени, че ще допринесе за авторитета на българския парламент. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ, СК и РЗС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря. 
Постъпиха предложения от името на парламентарно регистрираните партии и коалиции за 6 заместник-председатели на Народното събрание. Съгласно приетото от нас току-що решение следва да предложим процедура на гласуване и това да бъде ан блок - така както приехме решението. 
Възражение, госпожо Михайлова? Няма.
Моля, който е съгласен с така предложените кандидатури, да гласува.
Гласували 236 народни представители: за 235, против няма, въздържал се 1.
При това положение заместник-председателите на Народното събрание са избрани. (Продължителни ръкопляскания. Народните представители стават и поздравяват избраните заместник-председатели на Народното събрание.)
Моля господин Иванов, господин Пирински, господин Бисеров, господин Шопов, госпожа Михайлова и господин Семов да заемат местата си. (Поздравления между председателя госпожа Цецка Цачева и заместник-председателите на Народното събрание.)
Съществува известно архитектурно неудобство – няма достатъчно места. Така е предвидено да бъде изграден президиумът, но с гласуване на изменения в правилника, така както вчера се уточнихме в контактната група, предварително на Председателски съвет ще се взема решение кои ще бъдат съответно председателстващият и онези от заместник-председателите, които ще ръководят пленарните заседания за всяка предстояща наша работна седмица, така ще избегнем това леко техническо неудобство, което в момента е факт.
Да продължим по-нататък с конституиране на нашето Народно събрание - следва да приемем Решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
От контактната група са ви раздадени проекти за решения. Преди това аз ще си позволя да направя едно допълнение, като освен представените като проекти за решение т. 1 и т. 2, да приемем и нова т. 3, като в чл. 6 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вместо думите „14 секретари” да се чете „6 секретари”.
Ще поясня какво имахме предвид и до какво стигнахме като консенсусно решение вчера – участниците в предварителните консултации.
До момента Четиридесетото Народно събрание е имало 14 парламентарни секретари. Преценихме, че можем да оптимизираме нашата работа, като всяка една от парламентарно представените партии и коалиции да има по един парламентарен секретар. При това положение се договорихме да има общо шест парламентарни секретари, което налага това допълнение, което аз правя в проекта за решение като т. 3 от представения ви материал.
Други предложения и допълнения няма.
Който е съгласен с предложената от мен нова т. 3 към Проекта за решение, моля да гласува.
Гласували 228 народни представители: за 227, против няма, въздържал се 1.
Точка 3 – допълнението към проекта за решение, е приета.
Сега предлагам на вниманието ви да гласуваме целия проект за решение, така както той ви е раздаден и сте се запознали с него, заедно с току-що приетото решение по т. 3.
Моля, гласувайте.
Гласували 225 народни представители: за 225, против и въздържали се няма.
Решението се приема единодушно.
Преминаваме по-нататък с приемане на Решение за избиране на временни секретари на Народното събрание.
Ще ви предложа на вниманието проекта за Решение за избиране на парламентарни секретари:

„Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България

РЕШИ:

1. Избира шест временни секретари на Народното събрание – по един от всяка парламентарно представена партия и коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 юли 2009 г.”
Като т. 2: „Избира за временни секретари на Четиридесет и първото Народно събрание народните представители”, имената на които очаквам вие да предложите в залата от името на всяка една парламентарно представена партия и коалиция.
Думата има господин Цветанов, ГЕРБ.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми заместник-председатели, уважаеми колеги! В качеството ми на председател на вече регистрираната парламентарна група с наименование Парламентарна група на политическа партия ГЕРБ, правя предложение за временен парламентарен секретар господин Пламен Дулчев Нунев, един доказан демократ. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ.) 
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Има ли други предложения? 
Имате думата, господин Найденов, Коалиция за България.
АНГЕЛ НАЙДЕНОВ (КБ): Благодаря Ви, госпожо председател. Поздравления и пожелания за успех и за Вас, и за избраните заместник-председатели на Четиридесет и първото Народно събрание.
От името на Парламентарната група на Коалиция за България предлагаме за временен парламентарен секретар господин Драгомир Стойнев. 
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Заповядайте, господин Местан.
ЛЮТВИ МЕСТАН (ДПС): Благодаря, госпожо председател. Честито и на вашите заместници.
От името на Парламентарната група на Движението за права и свободи предлагаме господин Митхат Метин да бъде парламентарен секретар. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Чуколов от Атака, заповядайте.
ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ (Атака): От името на Парламентарната група на партия Атака предлагаме за временен секретар господин Петър Хлебаров.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Господин Костов, Синята коалиция, заповядайте.
ИВАН КОСТОВ (СК): От името на Синята коалиция предлагаме госпожа Мариана Даракчиева.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
И от Ред, законност и справедливост – господин Янев.
ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС): На добър час на заместник-председателите!
Предлагаме от името на Ред, законност и справедливост за временен парламентарен секретар Бисерка Борова Петрова. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Постъпиха шест номинации съгласно договорката.
Има ли желаещи за отношение към така направените предложения? 
Ако не, моля да гласуваме.
Гласували 233 народни представители: за 233, против и въздържали се няма.
Избрани са временните парламентарни секретари на 41-ото Народно събрание.

Преминаваме към следващата точка:
ИЗБИРАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ПО ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Във връзка с чл. 73 и чл. 86 от ал. 1 от Конституцията на Република България и съгласно постигнатата договорка в консултациите на всички представени партии и коалиции предлагам на вниманието ви следния проект за Решение:
1. Народното събрание създава Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание в състав от 14 народни представители, от които 7 от ГЕРБ, 2 от Коалиция за България, 2 от ДПС, 1 народен представител от партия Атака, 1 от Синята коалиция и 1 от Ред, законност и справедливост. 
2. Избира ръководство на Временната комисия в състав с кандидати така, както ще бъдат направени от партиите и коалициите, представени в настоящото Народно събрание.
Моля за вашите предложения за конкретните народни представители, които да бъдат членове на Временната комисия, която да изготви Правилника за организацията и дейността на 41-ото Народно събрание. 
Господин Цветанов, заповядайте.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, от името на политическа партия ГЕРБ правя предложение за председател и членове на Временната комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на 41-ото Народно събрание на Република България:
Председател – Искра Фидосова Искренова.
Членове – Лъчезар Богомилов Иванов, Десислава Вълчева Атанасова, Юлияна Генчева Колева, Тодор Атанасов Димитров, Ивайло Георгиев Тошев и Павел Илиев Димитров. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
Господин Станишев, заповядайте.
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители! От името на парламентарната група на Коалиция за България предлагам за състава на тази комисия проф. Любен Корнезов и Янаки Стоилов.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Господин Лютфи, заповядайте.
ЮНАЛ ЛЮТФИ (ДПС): Госпожо председател, от името на парламентарната група на Движението за права и свободи за комисията за работа по правилника предлагам народните представители Лютви Местан и Йордан Цонев.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Господин Чуколов, заповядайте.
ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ (Атака): От партия Атака предлагаме Огнян Стоичков.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Костов, заповядайте.
ИВАН КОСТОВ (СК): От името на Синята коалиция предлагаме Екатерина Михайлова.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Господин Великов, заповядайте.
ТОДОР ВЕЛИКОВ (РЗС): От името на политическа партия Ред, законност и справедливост предлагаме Марио Тагарински.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
Налице са предложения съобразно предварително договорената квота от общо 14 народни представители. 
Предложението в т. 3 е комисията да извърши своята работа за срок от 14 дни. 
Заповядайте, господин Костов.
ИВАН КОСТОВ (СК): Уважаема госпожо председател, аз предлагам комисията да работи една седмица, най-много 10 дни. Няма смисъл от 14 дни. Това не е труд, няма да се пише нещо кой знае какво. Нещата са сравнително ясни и бързо ще се стигне до съгласие, така че нека сроковете бъдат съкратени.
Предлагам конкретно 10 дни.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Комисията се избира за срок до 14 дни. Вашето конкретно предложение е за твърдо фиксиран срок от 10 дни. 
По обратния ред на постъпилите предложения ще подложа на гласуване предложението на господин Костов за работен срок на временната комисия от 10 дни.
Моля, гласувайте.
Гласували 228 народни представители: за 56, против 135, въздържали се 37.
Това предложение не се приема.
Господин Сидеров, заповядайте за процедура.
ВОЛЕН СИДЕРОВ (Атака): Аз предлагам този срок да се съкрати на пет дни. (Смях и оживление в залата.) Другото е огромно време. Има подготвени хора тук. 
Моля да гласувате и това предложение.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: По същество Вие направихте ново предложение след режима на гласуване, който обявих по първото предложение на господин Костов.
Господин Костов иска прегласуване.
ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ (КБ, от място): Не може.
ИВАН КОСТОВ (СК): Госпожо председател, стават малки неразбории, но аргументът да се гласува по-кратък срок е парламентът да има своя правилник, преди да бъде избрано новото правителство. Тъй като срокът за новото правителство беше обявен за 27 юли т.г., добре е по това време парламентът да е гласувал и приел своя нов правилник. Такава беше логиката. Мисля, че тя се подразбира. Затова моля за прегласуване.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Тъй като предложеното основно като проект за решение по т. 3 е, че комисията се избира за срок до 14 дни, в този срок се включва и Вашето предложение, и предложението на господин Сидеров. Въпрос на организация и мобилизация на Временната комисия е изработването на правилника. 
Колеги, предлагам да се обединим около този текст и да го приемем, а оттам-насетне всичко да бъде в ръцете на избраните след решението членове на Временната комисия, които ще свършат своята работа – убедена съм, във възможно най-кратък срок. Всички ние искаме това, а това очакват от нас и избирателите ни.
При това положение подлагам на гласуване целия проект за решение с т. 1 относно квотното разпределение на състава на комисията и нейната численост; т. 2 – с представените членове като състав на Временната комисия и председател госпожа Искра Фидосова; и т. 3 – срока на работа на тази комисия, по който се обединихме - надявам се така да бъде изразено и във вашия вот – до 14 дни.
Който е съгласен с трите точки на проекта за решение, моля да гласува.
Гласували 229 народни представители: за 212, против 4, въздържали се 13.
Решенията са приети. Това беше деловата част на учредителното и конституиращото се Народно събрание.
Остава да направя и някои съобщения.
На първо място – с вх. № 902-00-1 от 14 юли 2009 г. до Четиридесет и първото Народно събрание е постъпила оставката на Министерския съвет. Ще ви прочета постъпилото писмо:
„Уважаеми господин председателю, уважаеми госпожи и господа народни представители, на основание чл. 111, ал. 2 от Конституцията на Република България подавам оставка на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на Четиридесетото Народно събрание на 16 август 2005 г. за избиране на членове на Министерския съвет на Република България. (Ръкопляскания от мнозинството.) В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избиране на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната.
Министър-председател Сергей Станишев.”
Чрез деловодството до Народното събрание са постъпили предложения за образуване на парламентарни групи, които ще ви съобщя.
С вх. № 952-11-1 от 14 юли 2009 г. е постъпило следното писмо:
„На основание чл. 12, чл. 13, чл. 14, чл. 15 и чл. 16 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание бе проведено общо събрание на народните представители, избрани от едномандатни и многомандатни избирателни райони с регистрация на политическа партия ГЕРБ на проведените парламентарни избори на 5 юли 2009 г., което реши:
1. Образува парламентарна група на народните представители, избрани с регистрация на партия ГЕРБ на проведените на 5 юли 2009 г. парламентарни избори.
2. Името на парламентарната група е Парламентарна група на политическа партия ГЕРБ.
3. Ръководството на парламентарната група е в състав: председател – господин Цветан Генчев Цветанов; заместник-председатели – госпожа Искра Фидосова Искренова, господин Красимир Любомиров Велчев и господин Тодор Атанасов Димитров. Секретар на Парламентарната група на ГЕРБ е Александър Руменов Ненков.”
Следващото писмо е до председателя на Четиридесет и първото Народно събрание с вх. № 952-12-1 от 14 юли 2009 г.:
„На основание чл. 41, ал. 2 от Устава на Българската социалистическа партия и Раздел ІІІ от Договора на Коалиция за България от 25 май 2009 г., на 14 юни 2009 г. бе проведено общо събрание на народните представители, избрани с бюлетината на Коалиция за България на проведените на 5 юли 2009 г. парламентарни избори за Четиридесет и първото Народно събрание. Общото събрание реши: 
1. Образува парламентарна група на народните представители, избрани с листата на Коалиция за България на проведените на 5 юли 2009 г. парламентарни избори за народно събрание. 
2. Името на парламентарната група е: Парламентарна група на Коалиция за България.
3. Избира за председател на Парламентарната група на Коалиция за България господин Сергей Дмитриевич Станишев.”
Към предложенията са постъпили съответните приложения, необходими за регистрацията на групите.
Със следващо поред писмо с вх. № 952-14-1 от 14 юли 2009 г. е постъпило съобщение до председателя на Народното събрание, че на основание чл. 12, чл. 13, чл. 14, чл. 15 и чл. 16 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание след проведено общо събрание на народните представители, избрани с бюлетината на партия Атака на проведените на 5 юли 2009 г. парламентарни избори, общото събрание е решило: образува парламентарна група на народни представители, избрани с листата на партия Атака. Името на парламентарната група е Парламентарна група на партия Атака. 
Ръководството на парламентарната група е в състав: председател – господин Волен Николов Сидеров; заместник-председатели – господин Десислав Славов Чуколов и проф. Станислав Тодоров Станилов. 
Приложени са списък на членовете на групата със саморъчни подписи и протокол от учредяването на парламентарната група. 
С протокол от 13 юли 2009 г. е сформирана Парламентарна група на Синята коалиция – СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП и РДП. Избрано е ръководство на Парламентарната група на Синята коалиция, което ще бъде със съпредседатели: господин Мартин Димитров Димитров и господин Иван Йорданов Костов. За заместник-председатели групата е избрала господин Ваньо Евгениев Шарков и господин Иван Николаев Иванов. Секретар – Мариана Иванова Даракчиева.
Приложен е списък на парламентарната група и е оформено предложение до председателя на 41-ото Народно събрание с вх. № 952-15-1 от 14 юли 2009 г.
С вх. № 952-13-1 от 14 юли 2009 г. до председателя на Народното събрание е постъпило предложение, с което ме уведомяват от Парламентарната група на Движението за права и свободи за консолидиране на групата и са решили да образуват парламентарна група с такова название.
Изпълнени са условията на чл. 12, 13, 14 и 15 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Налице е минималният брой членове, поради което се иска да се извършат действия по регистрация на парламентарната група.
Приложен е и протокол от проведено заседание на парламентарната група и съответните решения:
„1. Сформира парламентарна група с наименование Движение за права и свободи.
2. Избира ръководство на Парламентарната група на Движението за права и свободи както следва: Ахмед Демир Доган – председател на Парламентарната група на Движението за права и свободи; заместник-председатели: господин Лютви Местан, господин Ремзи Осман, господин Йордан Цонев, господин Юнал Лютфи и господин Камен Костадинов.”
За секретар на Парламентарната група на Движението за права и свободи е избран господин Четин Казак.
С писмо до председателя е постъпило предложение за регистрация на Парламентарна група Ред, законност и справедливост и нейното ръководство, така както е избрано на проведеното заседание на 13 юли 2009 г. 
Чета решението: 
„Днес, 13 юли 2009 г., на заседание, проведено в гр. София, подписаните народни представители от 41-ото Народно събрание взехме следните решения: 
1. Образуваме Парламентарна група с наименование Ред, законност и справедливост.
2. Избираме ръководство на Парламентарната група Ред, законност и справедливост, както следва: председател – господин Яне Янев, заместник-председатели – господин Марио Тагарински, господин Тодор Великов и господин Димитър Чукарски.”
За секретар на парламентарната група е избрана госпожа Бисерка Петрова.
Налице са необходимите приложения, а именно списък със саморъчни подписи на членовете на групата, поради което ще бъде регистрирана и тази група. 
За да се ориентираме към приключване на днешното пленарно заседание поради изчерпване на дневния ред, ще направя само едно съобщение: Председателството на Народното събрание днес след обяд или най-късно утре сутринта ще се съберем и ще уточним дневния ред и работата ни за следващите пленарни заседания. Колегите заместник-председатели ще бъдат уведомени. 
И тъй като с последното изчерпваме тържествената и делова част на първото заседание на 41-ото Народно събрание, преди да закрия заседанието, каня всички народни представители и представители на медиите на чаша шампанско по случай старта на Четиридесет и първото Народно събрание. 
Закривам заседанието. (Звъни.)

(Закрито в 13,00 ч.)

Временен председател:
						Андрей Пантев

Председател:
				Цецка Цачева